Knut Pedersen Hamsun: Onder de herfstster

Titel: Onder de herfstster
Oorspronkelijke titel: Under Høststjærnen, 1906
Vertaald uit het Noors door: H.K. Kuiken
Genre: roman
Uitgever: De Arbeiderspers, 1995
ISBN13: 978-90-295-2056-0ISBN: 9789029520560


Flaptekst / Beschrijving

In de in 1906 verschenen roman Onder de herfstster keert de antiheld uit Knut Hamsuns fameuze boek Honger (1890) terug als man van middelbare leeftijd. De honger van vroeger kent hij niet meer.
De stad waar hij destijds naar toe is getrokken, is hem welgezind geweest. Hij is nu ogenschijnlijk een in de wereld geslaagd man. Maar er knaagt een andere honger, de honger naar 'het land en de eenzaamheid waar ik vandaan kom'. Hij ontvlucht de stad: 'Kijk nu ben weg uit het stadsrumoer en het gedruis, weg van de kranten en de mensen.'
Hij keert terug naar de tijd van Pan, het wilde, romantische boek uit 1894. Hij wordt weer zwerver. Hij slaapt op hooizolders, trekt als los arbeider van boerderij naar boerderij en lijkt uiteindelijk de rust te vinden die hij zozeer zoekt. Intense natuurervaringen worden zijn deel; het lijkt wel alsof de schuld en last van oude, in de stad bedreven zonden van hem afspoelen in het reinigende bad van rust en natuur.
En toch blijft de man onder de herfstster een gespleten mens. Wie hij werkelijk is weet niemand. Hij raakt verstrikt in diverse liefdesaffaires, maar zijn werkelijk allesbeheersende, hopeloze liefde voor mevrouw Falkenberg brengt hem uiteindelijk terug naar de stad, war hij niets anders weet te doen dan zich vol te gieten met whisky.

Deel 1 van de Zwerverstrilogie die bestaat uit Onder de herfstster - Con Sordino - De laatste vreugde


over ons