Start >Start > boek

Knut Pedersen Hamsun: Victoria

Knut Pedersen Hamsun: Victoria

Titel: Victoria
Oorspronkelijke titel: Victoria, 1898
Vertaald uit het Noors door: Cora Polet
Genre: roman
Uitgever: De Geus, 2011
ISBN13: 978-9044512830

Oorspr. Nederlandse uitg. in de vert. van G.P. Bakker: Amsterdam : Becht, 1900.

Flaptekst / Beschrijving

Victoria is het woest romantische verhaal van molenaarszoon Johannes en jonkvrouwe Victoria, die vanaf hun jeugd heftige gevoelens voor elkaar koesteren, maar daar vanwege het standsverschil nooit aan mogen toegeven. Hamsuns heldere en toegankelijke stijl en het smachtende verhaal maken dit boek tot een tijdloos literair juweeltje. Victoria is zeer geschikt voor de Young Adult-lezer: in thuisland Noorwegen wordt het door lezers vaak genoemd als eerste kennismaking met Echte Literatuur, vergelijkbaar met ‘onze’ Eline Vere. Ook liefhebbers van kostuumdrama’s en lezers van Jane Austen en de gezusters Brontë kunnen hun hart ophalen aan Victoria.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon