Torgny Lindgren: In het water van Bonte Bladen

Titel: In het water van Bonte Bladen
Oorspronkelijke titel: I Brokiga Blads vatten, 1999
Vertaald uit het Zweeds door: Bertie van der Meij
Genre: roman
Uitgever: De Bezige Bij, 2001
ISBN13: 978-90-234-7036-6ISBN: 9789023470366


Flaptekst / Beschrijving

In het water van Bonte Bladen bevat tien vertellingen over Bijbelse figuren, schilders en schrijvers. boeren en hoeren. Keer op keer verrast meesterverteller Torgny Lindgren door zijn originaliteit en humor in deze speelse vertellingen, scheppingsverhalen bijna, over het mysterie van de menselijke creativiteit.
De artiest Herman Andersson, bijgenaamd Bonte Bladen, woont in een pension in de provincie. Hij beschildert kartonnen panelen met landschappen vol lucht en water, die hij per fiets in de omgeving aan de man probeert te brengen. Op een dag komt er een befaamde kunstschilder van koninklijke afkomst incognito in het pension logeren. Bonte Bladen laat hem zien hoe hij te werk gaat. Wat is het raadsel van zijn landschappen, en wat kan de beroemde kunstenaar van zijn mindere vakbroeder leren?
Waar komt de melodie vandaan die Gustav Mahler inspireerde tot het componeren van zijn beroemde ';Das Lied von der Erde'? Wat beweegt een boer om in zijn eentje een heel bos te kappen? Hoe liep het eigenlijk af met de vrouw van Lot? En wat gebeurde er met het bloemstuk dat het ministerie van Cultuur van de Sovjet-linie liet bezorgen bij de begrafenis van Thomas Mann?
'Lindgren behoort tot het gilde der waarlijk grote vertellers.' - Het Parool
'Vanaf de eerste bladzijde raakte ik verslingerd aan dal zwijgzame proza van Lindgren.' - Vrij Nederland
'Van heel sommige schrijvers zou je elke zin wel uit je hoofd willen leren. Zo een is Lindgren. - NRC Handelsblad

Recensies


over ons