Søren Kierkegaard: Het begrip angst

Titel: Het begrip angst : een eenvoudige psychologische overweging, die verwijst naar het dogmatische probleem van de erfzonde
Oorspronkelijke titel: Begrebet angest, 1844
Vertaald uit het Deens door: Jan Sperna Weiland en Frits Florin
Genre: filosofie
Uitgever: Damon, 2009
ISBN13: 978-90-5573-911-0ISBN: 9789055739110

Verschenen in de serie: Søren Kierkegaard Werken; deel 4


Flaptekst / Beschrijving

Kierkegaard, of zijn pseudoniem Vigilius Haufniensis (de 'wachter' van Kopenhagen), was de eerste die in de wijsgerige antropologie het onderscheid tussen vrees en angst nauwkeurig formuleerde en hanteerde: vrees betekent dat men bang is voor iets concreets, angst dat men bang is voor iets onbekends. Angst slaat op wat mogelijk is, maar er (nog) niet is. Daarom roept de confrontatie met de mogelijkheid van de vrijheid bij de mens angst op: angst voor de eigen mogelijkheden. Angst is een noodzakelijk stadium op weg naar de vrijheid, maar men kan daar ook in blijven hangen. Rond het centrale thema van de angst snijdt Vigilius Haufniensis een hele reeks thema's aan die in de latere geschriften van Kierkegaard uitgewerkt worden.

Het begrip angst vormt het vierde deel in de serie Kierkegaard Werken. Het boek wordt uitgegeven in samenwerking met de 'Redactieraad Kierkegaard Werken' (www.kierkegaard.be) en de Søren Kierkegaard Skrifter (uitgegeven door het 'Søren Kierkegaard Research Centre' te Kopenhagen, www.sk.ku.dk).


over ons