Per Olov Enquist: Een ander leven

Titel: Een ander leven
Oorspronkelijke titel: Ett annat liv, 2008
Vertaald uit het Zweeds door: Cora Polet
Genre: roman
Uitgever: Anthos, 2009
ISBN13: 978-90-414-1416-8ISBN: 9789041414168


Flaptekst / Beschrijving

Per Olov Enquist groeit vaderloos op in een streng religieus boerendorpje in de bossen van Noord-Zweden. Als eerste kind uit zijn dorp gaat hij naar de middelbare school en naar de universiteit, waar hij zich ontpopt als getalenteerd hoogspringer en schrijver.
Al snel breekt hij internationaal door en zijn werk wordt bekroond met prestigieuze prijzen. Maar dan loopt zijn huwelijk op de klippen en vanwege zijn politieke uitspraken wordt hem het leven zo zuur gemaakt, dat hij emigreert. Hij zwerft door Europa terwijl het overdonderende succes dat hem zoveel faam bezorgde, hem steeds meer opbreekt.

Hij glijdt af naar een bestaan dat wordt gedomineerd door drankmisbruik en andere vormen van escapisme. Pas na zijn derde afkickpoging lukt het hem te genezen. Hij keert terug naar Zweden, schrijft een aantal van zijn meest bejubelde romans, waaronder Het bezoek van de lijfarts en Blanche en Marie, en begint een ander leven.

Vakkundig legt Enquist verbanden tussen zijn werk en zijn leven, en met name zijn beschrijvingen van het afkickproces maken een onuitwisbare indruk. Een ander leven is een moedig en fascinerend boek dat leest als een roman.

‘Een kathedraal van empathie.’ - Dagens Nyheter

‘Een groots en memorabel werk. Zelden is proza zo gerechtvaardigd als deze superieure beschrijving van het leven van een van de grootste Zweedse auteurs.’ - Upsala Nya Tidning

‘Zeer indrukwekkend. Nauwgezet en ingetogen, vloeiend enmuzikaal, perfect in balans, ritmisch, diep ernstigmaar ook grof humoristisch. Een wervelende stroomgebeurtenissen, maar de richting is duidelijk: afdalen in de duisternis, naar binnen, naar de kern.’ - Expressen


over ons