Start >Start > boek

Per Olov Enquist: Het bezoek van de lijfarts

Per Olov Enquist: Het bezoek van de lijfarts

Titel: Het bezoek van de lijfarts
Oorspronkelijke titel: Livläkarens besök, 1999
Vertaald uit het Zweeds door: Cora Polet
Genre: roman
Uitgever: Ambo, 2000
ISBN10: 9026316518

Ook als ISBN 90 263 1838 3 (midprice, 2001), 2004, 2005

Flaptekst / Beschrijving

In 1770 wordt Johann Friedrich Struensee, lijfarts van de geesteszieke Deense koning Christian VII, praktisch alleenheerser van Denemarken. Niet alleen weet hij door middel van talrijke hervormingen een fluwelen revolutie door te voeren, hij knoopt ook een liefdesbetrekking aan met koningin Caroline Mathilde, bij wie hij een dochter verwekt. De adel en het volk komen tegen Struensee in opstand. In januari 1772 wordt hij gevangengezet en in april van dat jaar terechtgesteld, na een proces dat in heel Europa opschudding veroorzaakt.

Tegen de achtergrond van deze gebeurtenissen en van de naderende confrontatie tussen het absolutisme en de Verlichting in Europa vertelt Per Olov in Het bezoek van de lijfarts een van psychologie en politiek doortrokken liefdesdrama. De beschrijvingen van de waanvoorstellingen van Christian VII vormen het leidmotief van Enquists vertelling en schetsen een aandoenlijk, poetisch beeld van de waanzinnige koning. Caroline Mathilde, de zuster van de Engelse koning, trouwt op vijftienjarige leeftijd met Christian maar wordt vervolgens geheel genegeerd en leidt een ge?soleerd leven aan het verre Deense hof. Struensee, de verlichte intellectueel, is hun verlosser, die deze tragische figuren hun menselijke waardigheid teruggeeft. Zijn tegenstrever is de intrigant en machtswellusteling Guldberg, die wordt bijgestaan door de stiefmoeder van Christian. Haar motivatie ligt in de aanspraken van haar zwakzinnige zoon Frederik op de Deense kroon.

Recensies

Brigitte Raskin (31-10-2001), Het wachten op de bloedkop: Per Olov Enquist over het Deense koninklijke hof. De Standaard
Gertjan Vincent (29-01-2003), Ik laat me niet belazeren: Per Olov Enquist over de verlokkingen van de macht. De Morgen
Leen Huet (18-07-2001), Iets rots in de staat Denemarken: Aangrijpende historische roman van Per Olov Enquist. De Morgen
Cyrille Offermans (13-10-2001), Goethe in Kopenhagen: De contrarevolutie van Denemarken. Vrij Nederland
Willem Kuipers (13-07-2001), Rede en waanzin aan het Deense hof. de Volkskrant
Stine Jensen (10-08-2001), Waanzin, overspel en dood aan het Deense hof. NRC Handelsblad
T. van Deel (09-06-2001), Twee jaar liefde, twee jaar revolutie. Trouw
Stine Jensen (07-09-2001), Interview: Slimme mensen maken ook fouten. Gesprek met schrijver Per Olov Enquist. NRC Handelsblad
Aleid Truijens (04-11-2005), Pruikenkop op het hakblok. de Volkskrant

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon