Per Olov Enquist: Het record

Per Olov Enquist: Het record

Titel: Het record
Oorspronkelijke titel: Sekonden, 1971
Vertaald uit het Zweeds door: J. Bernlef
Genre: roman
Uitgever: De Arbeiderspers, 1973
ISBN13: 978-90-295-1540-5ISBN: 9789029515405

Grote ABC ; nr. 197 In nieuwe uitgave 2006 van Ambo ISBN 902631955x is vertaling geactualiseerd door Cora Polet

Flaptekst / Beschrijving

De Olympische spelen van München zullen de geschiedenis ingaan als de politieke spelen, als het definitieve einde van de schijnheilige Olympische moraal waarin sport niets met politiek te maken had. Hoevéél sport wel met politiek te maken heeft, is het onderwerp van Per Olov Enquists roman Het record, die daarom alleen al - én door het feit dat het een van de zeer weinige romans van klasse is die de wereld van de sport tot onderwerp hebben- een uiterst actueeI boek is.
Geschreven in een semi-documentaire stijl behelst Het record de geschiedenis van een Zweedse kogelslingeraar, de geschiedenis van zijn leven, het vestigen van een Zweeds record met een te lichte kogel, de ontmaskering van dit bedrog en de afgang van de eens bejubelde sportheld.

Enquist geldt als een der voornaamste Zweedse auteurs. De meeste van zijn boeken zijn gebouwd op authentieke elementen, dikwijls historische. Het record, dat in zekere zin de geschiedenis geeft van de ontwikkeling van de sport sedert de jaren twintig, is zo uniek omdat bij Enquist feiten en fictie samen een ontroerend boek opleveren, dat bovendien de gevaarlijke relatie tussen sport en politiek nu eens niet verdoezelt.

'Met dit boek heeft Per Olov Enquist zijn positie als een van de beste Zweedse schrijvers van zijn generatie aanzienlijk versterkt.'
- Times Literary Supplement

kaft recordFlaptekst (nieuwe uitgave). De Zweedse veelvoudig kampioen kogelslingeren, Mattias Jonsson- Engnestam-Lindner, met een notering in de topvijf van de wereldranglijst, wordt in 1947 ontmaskerd als bedrieger. Hij heeft zijn kogel uitgehold. Zijn carriè;re is voorbij, de afgang een feit.
Het verhaal wordt verteld door de zoon van de kogelslingeraar, Johan Christian, die al op jonge leeftijd zijn vader als helper terzijde stond. Ook hij is door de gebeurtenissen rond zijn vader voor het leven getekend. Op de vraag van de zoon waarom zijn vader dit bedrog heeft gepleegd, krijgt hij het antwoord: 'Topwedstrijden vereisen topresultaten.'

Het record vertelt niet alleen het verhaal van een menselijke tragedie en de strijd tussen vader en zoon, maar is ook een roman over het manipuleren van sport en sportlieden als politiek instrument. Per Olov Enquist is een van de eerste schrijvers geweest die in zijn werk feiten en fictie met elkaar durfde te vermengen.

Deze editie is voorzien van een nieuw nawoord van Per Olov Enquist.

Recensies

U krijgt at random enkele foto's uit Lapland gepresenteerd.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Lapland bekijken.

Toelichting taalgebied:
Finland kent een Zweedstalige minderheid. Finse auteurs die in het Zweeds schrijven worden hier aangeduid met 'Zweeds-fins'.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.


Colofon