Start >Start > boek

Per Olov Enquist: Een ander leven

Per Olov Enquist: Een ander leven

Titel: Een ander leven
Oorspronkelijke titel: Ett annat liv, 2008
Vertaald uit het Zweeds door: Cora Polet
Genre: roman
Uitgever: Anthos, 2009
ISBN13: 978-9041414168

Flaptekst / Beschrijving

Per Olov Enquist groeit vaderloos op in een streng religieus boerendorpje in de bossen van Noord-Zweden. Als eerste kind uit zijn dorp gaat hij naar de middelbare school en naar de universiteit, waar hij zich ontpopt als getalenteerd hoogspringer en schrijver.
Al snel breekt hij internationaal door en zijn werk wordt bekroond met prestigieuze prijzen. Maar dan loopt zijn huwelijk op de klippen en vanwege zijn politieke uitspraken wordt hem het leven zo zuur gemaakt, dat hij emigreert. Hij zwerft door Europa terwijl het overdonderende succes dat hem zoveel faam bezorgde, hem steeds meer opbreekt.

Hij glijdt af naar een bestaan dat wordt gedomineerd door drankmisbruik en andere vormen van escapisme. Pas na zijn derde afkickpoging lukt het hem te genezen. Hij keert terug naar Zweden, schrijft een aantal van zijn meest bejubelde romans, waaronder Het bezoek van de lijfarts en Blanche en Marie, en begint een ander leven.

Vakkundig legt Enquist verbanden tussen zijn werk en zijn leven, en met name zijn beschrijvingen van het afkickproces maken een onuitwisbare indruk. Een ander leven is een moedig en fascinerend boek dat leest als een roman.

‘Een kathedraal van empathie.’ - Dagens Nyheter

‘Een groots en memorabel werk. Zelden is proza zo gerechtvaardigd als deze superieure beschrijving van het leven van een van de grootste Zweedse auteurs.’ - Upsala Nya Tidning

‘Zeer indrukwekkend. Nauwgezet en ingetogen, vloeiend enmuzikaal, perfect in balans, ritmisch, diep ernstigmaar ook grof humoristisch. Een wervelende stroomgebeurtenissen, maar de richting is duidelijk: afdalen in de duisternis, naar binnen, naar de kern.’ - Expressen

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon