Per Olov Enquist: Blanche en Marie

Titel: Blanche en Marie
Oorspronkelijke titel: Boken om Blanche och Marie, 2004
Vertaald uit het Zweeds door: Cora Polet
Genre: roman
Uitgever: Ambo, 2005
ISBN13: 978-90-263-1895-5ISBN: 9789026318955


Flaptekst / Beschrijving

Blanche en Marie is een roman over mogelijke en vooral ook, onmogelijke liefde en speelt zich af in Parijs aan het begin van de twintigste eeuw. Centraal staan Blanche Wittmann, ooit een van de bekendste zenuwpatiënten ter wereld, en Marie Curie die tweemaal de Nobelprijs won maar vanwege een verboden liefde een verschoppeling werd in wetenschappelijke kringen.

Blanche Wittmann werd als jonge patiënte opgenomen in de psychiatrische kliniek van het Salpè;triè;re-ziekenhuis in Parijs. Haar arts was J.M. Charcot, wereldwijd bekend als de eerste arts die hypnose toepaste bij de bestrijding van wat toen bekend stond als hysterie bij vrouwen. Onder de bezoekers van zijn publieke séances bevonden zich August Strindberg en de jonge Freud. Nadat Charcot was overleden werd Blanche assistente van de Pools-Franse Nobelprijswinnares Marie Curie.

Blanche en Marie raakten innig bevriend. Blanche wist van Maries onfortuinlijke liefdesaffaire met haar getrouwde collega Paul Langevin. Deze affaire leidde tot een enorm schandaal op het moment waarop Marie haar tweede Nobelprijs ontving voor haar ontdekking van radium.

Recensies


over ons