Kerstin Ekman: Heksenkringen

Titel: Heksenkringen
Oorspronkelijke titel: Häxringarna, 1974
Vertaald uit het Zweeds door: Bertie van der Meij
Genre: roman
Uitgever: Manteau, 1984
ISBN13: 978-90-10-05207-0ISBN: 9789010052070

1e uitgave bij Manteau 19984. Heruitgave Bert Bakker onder 90-351-1924x


Flaptekst / Beschrijving

Heksenkringen vormt het eerste deel van een vierluik waarin Kerstin Ekman de ontwikkeling schildert van het Zweedse stadje Katarineholm vanaf het einde van de negentiende eeuw tot in de jaren zeventig van onze eeuw.
Een klein, ingeslapen stadje begint opnieuw te leven als het een station krijgt. De handel bloeit op en voor de mensen ontstaan andere mogelijkheden. Toch gaan de veranderingen voor sommigen maar langzaam.
hoofdfiguur van Heksenkringen is Tora, een meisje uit een arm boerengezin. Zij moet al op jeugdige leeftijd de kost gaan verdienen, als andere kinderen nog spelen of naar school gaan. Maar Tora heeft een sterk karakter en ze weet zich snel aan te passen aan de veranderde verhoudingen rond het nieuwe station. Zo wordt ze zelfs tot steun voor haar omgeving.
Heksenkringen schetst een prachtig portret van een jonge vrouw, die zich staande weet te houden te midden van ingrijpende sociale veranderingen.

Het boek vormt samen met onderstaande boeken een vierluik waarin Kerstin Ekman de ontwikkeling schildert van het Zweedse stadje Katarineholm vanaf het einde van de negentiende eeuw tot in de jaren zeventig van onze eeuw.


Colofon