Start >Start > boek

Kerstin Ekman: Onder de sneeuw

Kerstin  Ekman: Onder de sneeuw

Titel: Onder de sneeuw
Oorspronkelijke titel: De tre små mästerna, 1961
Vertaald uit het Zweeds door: Mariyet Senders
Genre: roman
Uitgever: Bert Bakker, 1997
ISBN10: 9035118960

Flaptekst / Beschrijving

In een afgelegen dorp in het noorden Lapland wordt het lichaam van Matti, tekenleraar aan een nomadenschool, in de sneeuw gevonden. Politieagent Torsson, die uit een naburig mijnstadje wordt opgetrommeld, verneemt van de dorpsbewoners dat Matti een paar dagen eerder dronken de kou was ingelopen, en dat het niet ongewoon is dat je gedesoriënteerd raakt hier boven de poolcirkel, wanneer de dagen net zo donker zijn als de nachten. Torsson vertrekt onverrichterzake -een gedachteloos opgeraapte bebloede Mahjong-steen in zijn zak.

In gezelschap van kunstenaar David Malm keert hij de volgende zomer terug naar het dorp. Torsson en Malm hebben niets gemeen, behalve de wens te weten wat tot Matti's dood heeft geleid. Daar zijn de gesloten dorpsbewoners allesbehalve behulpzaam bij. Rusteloos sluipen ze rond in de lichte zomernachten - en waarom liegen ze allemaal? Eensgezind, maar op totaal verschillende manieren proberen Torsson en Malm de waarheid boven tafel te krijgen. En die blijkt gecompliceerder en verrassender dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.

Onder de sneeuw is een geraffineerd literair misdaadverhaal waarin de belangrijkste thema's uit Zwart water - het leven in een kleine en gesloten gemeenschap, de onberekenbare natuur, de waarheid die om allerlei redenen ongezegd blijft - herkenbaar zijn.

Recensies

Margot Livesey (22-02-1998), Northern Exposures. New York Times review
Willy Wielek (19-09-1997), 'Er is daar een heleboel. . .gespuis', zegt Torsson. Trouw
Bas Heijne (03-10-1997), Kleine geheimen en bergen sneeuw. NRC Handelsblad

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon