Kerstin Ekman: Onder de sneeuw

Titel: Onder de sneeuw
Oorspronkelijke titel: De tre små mästerna, 1961
Vertaald uit het Zweeds door: Mariyet Senders
Genre: roman
Uitgever: Bert Bakker, 1997
ISBN13: 978-90-351-1896-6ISBN: 9789035118966


Flaptekst / Beschrijving

In een afgelegen dorp in het noorden Lapland wordt het lichaam van Matti, tekenleraar aan een nomadenschool, in de sneeuw gevonden. Politieagent Torsson, die uit een naburig mijnstadje wordt opgetrommeld, verneemt van de dorpsbewoners dat Matti een paar dagen eerder dronken de kou was ingelopen, en dat het niet ongewoon is dat je gedesoriƫnteerd raakt hier boven de poolcirkel, wanneer de dagen net zo donker zijn als de nachten. Torsson vertrekt onverrichterzake -een gedachteloos opgeraapte bebloede Mahjong-steen in zijn zak.

In gezelschap van kunstenaar David Malm keert hij de volgende zomer terug naar het dorp. Torsson en Malm hebben niets gemeen, behalve de wens te weten wat tot Matti's dood heeft geleid. Daar zijn de gesloten dorpsbewoners allesbehalve behulpzaam bij. Rusteloos sluipen ze rond in de lichte zomernachten - en waarom liegen ze allemaal? Eensgezind, maar op totaal verschillende manieren proberen Torsson en Malm de waarheid boven tafel te krijgen. En die blijkt gecompliceerder en verrassender dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.

Onder de sneeuw is een geraffineerd literair misdaadverhaal waarin de belangrijkste thema's uit Zwart water - het leven in een kleine en gesloten gemeenschap, de onberekenbare natuur, de waarheid die om allerlei redenen ongezegd blijft - herkenbaar zijn.

Recensies


over ons