oudijslands: De saga van Grettir

Titel: De saga van Grettir
Oorspronkelijke titel: Grettis saga Asmundarsonar, 0
Vertaald uit het IJslands door: Marcel Otten
Genre: verhalen
Uitgever: Ambo, 2003
ISBN13: 978-90-263-1790-3ISBN: 9789026317903


Flaptekst / Beschrijving

De saga van Grettir is de laatste grote IJslandse saga, waarschijnlijk geschreven rond 1325, zo`n veertig jaar na De saga van Njal op het einde van IJslands `Gouden Eeuw`. De - anonieme - auteur laat zien dat hij de stof en de literaire techniek van de eerdere saga`s tot een hoog niveau heeft weten te tillen.

De saga van Grettir is een van de meest diepgaande en meest onorthodoxe van alle saga`s. Het verhaalt over de held Grettir, een goedmoedige man die verkeerde keuzes maakt in het leven en zich niet wenst te voegen naar het wettelijk gezag Vervolgens wordt hij verbannen uit IJsland, hetgeen hij weigert. Waarna Grettir twintig jaar lang een zwervend bestaan leeft en het op moet nemen tegen beren, berserkers, spoken en trollen en uiteindelijk de halve IJslandse bevolking. Hij wordt ten slotte gedood op een klipeiland in het noordelijkste puntje van IJsland, Drangeiland, waar hij zich had teruggetrokken.

De saga verhaalt over het conflict tussen de christelijke wereld en een van de overlevenden van de heidense wereld, het conflict tussen het verlangen naar individuele vrijheid en de knellende banden opgelegd door de samenleving.


over ons