Hans Christian Andersen

Auteur

Hans Christian Andersen (Denemarken, 1805-1875) was de zoon van een arme schoenlapper en wasvrouw. Op veertienjarige leeftijd verliet hij het ouderlijk huis met de mededeling dat hij beroemd ging worden. Dankzij een rijke beschermheer kon hij in Kopenhagen studeren en zijn schrijverscarrière uitbouwen. Zijn toneelstukken en romans kenden geen succes, maar zijn sprookjes (die hij schreef tussen 1835 en 1872) maakten hem onsterfelijk. Hij was geregeld te gast bij vorsten en adellijke families.

In 1835 publiceerde Andersen zijn eerste bundeltje met vier sprookjes. De titel, Sprookjes verteld voor kinderen, was bedoeld om de kritiek bij voorbaat in de kiem te smoren. Hetzelfde jaar al volgde een tweede bundel. In totaal schreef Andersen 156 sprookjes. De meeste daarvan zijn cultuursprookjes, dat wil zeggen dat hij ze niet ontleende aan de mondelinge overlevering maar ze zelf bedacht. Wel maakte hij gebruik van bekende sprookjesmotieven en -structuren. Hij gaf zijn sprookjesfiguren een eigen persoonlijkheid en vulde ze in met ervaringen uit zijn eigen leven. In ‘Het lelijke jonge eendje’ vertelde hij zijn eigen levensverhaal – het geeft niet als je tussen eenden geboren wordt, als je maar uit een zwanenei komt – maar het heeft ook iets universeels. Elke lezer zal iets herkennen in het lelijke eendje dat verstoten wordt, maar uiteindelijk uitgroeit tot een mooie zwaan. (bron Lemniscaat)

Sinds 1846 zijn de sprookjes en verhalen van Andersen regelmatig in het Nederlands verschenen. Doorgaans werd er een (beperkte) keuze gemaakt uit de 156 sprookjes en verhalen en de oorspronkelijke tekst werd zowel bewerkt, naverteld als vertaald uit het Deens of via een andere taal. In 1931-1932 verscheen een volledige uitgave in de vertaling van Willem van Eeden en die is tot de jaren tachtig herdrukt. In 1992 heeft Lemniscaat een nieuwe uitgave Sprookjes en verhalen. Deze volledige uitgave is vertaald uit het Deens door Annelies van Hees. In 2011 verscheen deze vertaling in de Perpetua reeks van Atheneum.

Hieronder geven we een kleine selectie van websites over Hans Christian Andersen.

Publicaties

Overzicht publicaties (met vertalingen):


Het overzicht van de werken is niet per se compleet. Ik streef om praktische redenen geen volledigheid na.

Vertalingen

Overzicht vertalingen:

Boeken 1 tot 8 van de 8


Boeken 1 tot 8 van de 8