Start >Start > boek

Hans Christian Andersen: In Zweden

Hans Christian Andersen: In Zweden

Titel: In Zweden
Oorspronkelijke titel: I Sverrig, 1851
Vertaald uit het Zweeds door: Jan Baptist
Genre: verhalen
Uitgever: Jan Baptist, 2015
ISBN13: 978-9081535786

Flaptekst / Beschrijving

In 1849, van mei tot augustus, maakte Hans Christian Andersen een reis door Zweden. Om inspiratie op te doen, om even weg te zijn en om te schrijven, vooral om te schrijven. Want dat deed hij altijd en overal, zo ook tijdens en over zijn reis door Zweden. Geen reisbeschrijving, daar zijn de toeristenfolders voor, maar zijn gevoelens, zijn gedachten, zijn indrukken over en van het landschap, de mensen, de geschiedenis beschrijft hij.

Hij beschrijft zijn visie op de relatie tussen geloof en wetenschap en zijn visie op de rol van de poëzie in een door techniek en wetenschap veranderende samenleving. Maar bovenal is Andersen een subliem waarnemer en weet hij zijn waarnemingen en zijn gevoelens, zijn stemmingen onder woorden te brengen.

Hij voegde een aantal korte verhalen toe zoals alleen Andersen ze kon schrijven.

Als een goed reiziger heeft hij zich verdiept in de geschiedenis van het bezochte land en ook daarover weet hij te schrijven.
Hij bezoekt markante plekken zoals het Vadstena klooster van de heilige Birgitta en het Vadstena Slot van de Zweedse koningen, waar alles is vervallen. Het slot wordt gebruikt als gesticht.
Hij bezoekt Dalarna in Midden-Zweden tijdens het midzomernachtfeest en beschrijft de kleurrijke uitdossing en de vrolijkheid van de mensenmassa.
Hij bezoekt Stockholm en Uppsala, de kopermijnen in Falun waar hij de kompels ziet afdalen in de mijnschachten. Hij bezoekt het Saterdal in de stromende regen, waar hij 's nachts uit bed wortdt getrommeld, omdat er brand is uitgebroken in de herberg waar hij overnacht.

Het is een reis per stoomschip van Gotenburg naar Stockholm en per koets verder naar het noorden, over wegen die ontstaan op het moment dat ze worden bereden.

Andersen heeft veel werk verricht aan het samenstellen van deze bundel verhalen. De verhalen zijn niet chronologisch. Het verhaal over zijn bezoek aan de sluizen van Trollhattan bevatten gebeurtenissen van het begin en het eind van de reis. Hij heeft in het boek zijn indrukken en ideeen die ontstonden tijdens de reis weergegeven en vorm gegeven, zijn beelden, beelden tot in het oneindige, zoals een hoofdstuk in het boek luidt.

Hij reist weliswaar in Zweden, maar even goed en misschien nog meer in zichzelf.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon