Jon Fosse: De andere naam

Titel: De andere naam : Septologie I-II
Oorspronkelijke titel: Der andre namnet : Septologien I-II, 2019
Vertaald uit het Noors door: Marianne Molenaar
Genre: roman
Uitgever: Oevers, 2019
ISBN13: 978-94-92068-31-6ISBN: 9789492068316


Flaptekst / Beschrijving

Magnum opus van een belangrijk schrijver. Met De andere naam heeft Jon Fosse een meesterwerk geschreven met diepgaande vragen over onze menselijke omstandigheden, over onze relaties en overtuigingen.

De hoofdpersoon en verteller, Asle, is een schilder, een weduwnaar, woonachtig in het huis in Dylgja, waar hij samenwoonde met zijn vrouw Ales. Hij woont alleen, zijn enige vrienden zijn buurman Åsleik, een vrijgezel en een traditionele Noorse vissersboer, en Beyer, een galeriehouder die in Bjørgvin woont, een paar uur rijden ten zuiden van Dylgja. In Bjørgvin woont nog een Asle, ook schilder. Hij en de verteller zijn dubbelgangers - twee versies van dezelfde persoon, twee versies van hetzelfde leven. De ontmoeting tussen de twee is een brandpunt van dit fictieve universum.
Het leven van de hoofdpersoon wordt verteld in flashbacks, net als het grootste deel van het leven van zijn naamgenoot. Maar het past allemaal in elkaar, omdat de twee er eigenlijk één zijn. De belangrijkste gebeurtenissen van de roman vinden plaats binnen een paar dagen in december, rond Kerstmis, en omvatten diepgaande vragen over onze menselijke omstandigheden, over ons leven, onze relaties en onze overtuigingen.


over ons