Start >Start > boek

Åke Edwardson: Roep uit de verte

Åke  Edwardson: Roep uit de verte

Titel: Roep uit de verte
Oorspronkelijke titel: Rop från långt avstånd, 1998
Vertaald uit het Zweeds door: Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel
Genre: thriller
Uitgever: Signatuur, 2002
ISBN10: 9056720376

Heruitgave 2008 Zwarte Beertjes ISBN 978-90-461-1301-1

Flaptekst / Beschrijving

Erik Winter is een ongewone commissaris: zijn liefde voor goede jazz en elegante kleding is in Göteborg al net zo bekend als zijn chaotische privé-leven en zijn fijne speurneus. Die fijngevoeligheid heeft hij zeker nodig wanneer aan de rand van de stad een jonge vrouw wordt gevonden die op brute wijze is vermoord. Waar moet Winter beginnen met zoeken in deze mysterieuze zaak? Zelfs de patholoog-anatoom kan hem in eerste instantie niet helpen. Een oude vrouw en een kindertekening openen uiteindelijk de weg naar de oplossing...

Åke Edwardson (1953) verbindt op briljante wijze de spanning van een klassieke thriller met psychologische diepgang en fascinerende karaktertekeningen. Door die kwaliteiten is hij in Zweden en Duitsland een succesauteur geworden.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon