Hjalmar Söderberg: Dokter glas

Titel: Dokter glas
Oorspronkelijke titel: Doktor Glas, 1905
Vertaald uit het Zweeds door: Bertie van der Meij
Genre: roman
Uitgever: Wereldbibliotheek, 2004
ISBN13: 978-90-284-2047-2ISBN: 9789028420472

Heruitgave Dokter Glas, Bezige Bij 1970 (in vertaling van Henk Raaff). Ook als ISBN 9069760967 (Hema 1988); derde licht herzien uigave 2021 ISBN 978-94-91618-77-2


Flaptekst / Beschrijving

De jonge Tyko Glas, een intellectuele, ambitieuze arts in Stockholm, voelt zich bijzonder aangetrokken tot een van zijn patiënten, Helga, de vrouw van dominee Gregorius. Helga koestert echter een stille liefde voor Klas Recke, een knappe jonge zakenman. Uit liefde voor Helga besluit dokter Glas uiteindelijk de dominee, die ook zijn patiënt is, om het leven te brengen.

Is dokter Glas het slachtoffer van zijn heimelijke gevoelens voor Helga, of is zij het die hem gebruikt om haar verbintenis met Klas Recke door te zetten? Is hij een rationele geest met een uitzonderlijke levensbeschouwing of een labiele moordenaar? Meesterlijk weet Söderberg de lezer zodanig mee te slepen dat deze zich bijna gaat identificeren met dokter Glas en de moord als enige juiste en onvermijdelijke daad beschouwt. Maar op het eind zal de lezer zich toch afvragen: was de moord op dominee Gregorius wel zo gerechtvaardigd?

Evenzeer als in Het ernstige spel is het ook in Dokter Glas de meesterlijke manier waarop Söderberg zijn hoofdpersonen met hun innerlijke conflicten tot leven weet te brengen, die maakt dat dit boek een psychologische roman van grote klasse is.

'Dokter Glas schetst niet alleen de lichte en de schaduwkanten van zijn tijd, maar brengt ook gebieden in kaart die nog heden ten dage door schrijvers worden onderzocht. Het is alsof er een vulkaan aan het werk is die op het punt staat uit te barsten.' - The New York Times Book Review

'Schitterend Söderberg is een prachtige schrijver.' - The New Yorker

'Een van de meest volmaakte romans over moord en liefde' - Maarten 't Hart

De roman is in het Zweeds ook online beschikbaar gesteld door het Project Runeberg

Recensies


over ons