Start >Start > boek

Meghan D. Jakobsen: Vrouw in Saoedi-Arabië

Meghan D. Jakobsen: Vrouw in Saoedi-Arabië

Titel: Vrouw in Saoedi-Arabië
Oorspronkelijke titel: Det tynde øl: om at være kone i Saudi-Arabien, 2000
Vertaald uit het Deens door: Ingrid Hilwerda
Genre: roman
Uitgever: De Geus, 2002
ISBN13: 978-9044501285

Flaptekst / Beschrijving

Als goed opgeleide westerse vrouw stelt Meghan D. Jakobsen in de Saoedische samenleving helemaal niets voor. Twee jaar zal ze met haar man in het land verblijven. Hoe voorbereid ze ook is, de schok is groot. Als vrouw moet ze leven volgens de strenge regels die door mannen zijn vastgesteld. Buiten haar eigen domein heeft ze niets te vertellen.
Al na zes maanden reist Meghan depressief terug naar Denemarken. Maar Saoedi-Arabië blijft trekken. Ze besluit het nog eens te proberen en te gaan werken op een westerse ambassade. Langzaam moet ze haar beeld van deze islamitische samenleving en de positie van de vrouw bijstellen. Vrouwen blijken belangrijker te zijn en meer invloed en armslag te hebben dan wij in het Westen denken.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon