Start >Start > boek

Karin Fossum: Een andere voorkeur

Karin  Fossum: Een andere voorkeur

Titel: Een andere voorkeur
Oorspronkelijke titel: Den som elsker noe annet, 2007
Vertaald uit het Noors door: Annemarie Smit
Genre: thriller
Uitgever: Anthos, 2008
ISBN13: 978-9041413994

Flaptekst / Beschrijving

Tijdens een zondagse boswandeling vindt een echtpaar, Reinhardt en Kristine, het ontzielde lichaam van een jongetje, alleen gekleed in een shirt. Voor de politie arriveert maakt Reinhardt met zijn gsm foto’s van het slachtoffertje en shockeert daarmee zijn vrouw. Het politieonderzoek leidt inspecteur Konrad Sejer naar het pedofiele milieu. Dan verdwijnt er opnieuw een jongetje.

In Een andere voorkeur schetst Fossum een beklemmend beeld van de man die deze gruweldaden op zijn geweten heeft, en zet ze deze eenling neer in al zijn naaktheid: een man die jarenlang vocht tegen zijn seksuele neigingen, tot hij geen weg terug meer zag.

Een andere voorkeur is de achtste thriller van Karin Fossum met de bedaarde en sympathieke inspecteur Konrad Sejer in de hoofdrol.
Ook dit boek wordt gekarakteriseerd door de wil om de gecompliceerde gronden waarop menselijk handelen is gebaseerd, te begrijpen. Daarbij schuwt Karin Fossum geen enkel taboe en weet zij op een invoelende manier het onuitsprekelijke inzichtelijk te maken.

Konrad Sejer-thriller

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon