Start >Start > boek

Lars Gustafsson: De decaan

Lars Gustafsson: De decaan

Titel: De decaan
Oorspronkelijke titel: Dekanen, 2003
Vertaald uit het Zweeds door: Cora Polet
Genre: roman
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, 2008
ISBN13: 978-9076347967

Flaptekst / Beschrijving

Spencer C. Spencer, professor in de filosofie en adviseur van een aan een Texaanse universiteit verbonden decaan, is gevlucht. Hij is neergestreken in een vervallen motel aan de rand van de woestijn en schrijft daar over zijn ongelooflijke belevenissen van de laatste twee jaar, om daarna voorgoed te verdwijnen. Uiteindelijk blijkt het een verhaal over moord. Maar het is vooral een verhaal over de Decaan, een aan zijn rolstoel gekluisterde Vietnamveteraan, die de rol van het kwaad in de wereld overdenkt.

Spencer C. Spencers documenten liggen verstopt achter het reservewiel van zijn auto. Van Specner zelf ontbreekt ieder spoor

Recensies

Michaël Zeeman (14-11-2008), Onderhoudend spel met het niets dat in ons huist. de Volkskrant

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon