Start >Start > boek

Malin Lindroth: Nachtdienst

Malin Lindroth: Nachtdienst

Titel: Nachtdienst
Oorspronkelijke titel: Vaka Natt, 1999
Vertaald uit het Zweeds door: Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel
Genre: roman
Uitgever: Signatuur, 2003
ISBN10: 905672097X

Flaptekst / Beschrijving

Een ontstellend en aangrijpend verhaal over het Münchhausen by proxysyndroom. Een jonge vrouw gaat de confrontatie aan met haar verleden.

Een patiënt in een psychiatrische inrichting heeft een onverklaarbaar misdrijf gepleegd - ze heeft haar kind vermoord. Dat maakt een herinnering los bij de vrouw die over haar waakt. Herinneringen die ze had verdrongen, maar die nu langzamerhand terugkomen en een verhaal gaan vormen.
Als kind had de vrouw eigenaardige dromen. Tijdens een van deze onrustige nachten wordt ze wakker en worden haar dromen verklaard. Ze is getuige van het gruwelijke geheim van haar moeder.
Als deze herinnering bovenkomt, valt een broze idylle uiteen, maar uiteindelijk zorgt deze confrontatie met het verleden ook voor bevrijding.

'Een van de absolute hoogtepunten ... een kou die zich langzaam door je lichaam verspreidt tijdens het lezen ... een buitengewoon originele roman.' - Aftonbladet

'Malin Lindroths proza is duizelingwekkend mooi.' - Upsala Nya Tidning

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon