Start >Start > boek

Björn Hellberg: Voyeur

Björn Hellberg: Voyeur

Titel: Voyeur
Oorspronkelijke titel: Panelhönan, 1999
Vertaald uit het Zweeds door: Wiveca Jongeneel en Elina van der Heijden
Genre: thriller
Uitgever: De Geus, 2005
ISBN13: 978-9044501704

Flaptekst / Beschrijving

Binnen één weekend krijgt hoofdinspecteur Sten Wall twee aangiftes van vermissing te verwerken. Een man en een vrouw zijn verdwenen. Twee vermissingen in één weekend is wel wat veel voor de kleine provinciestad. Voor de zekerheid neemt Sten Wall daarom een kijkje in de garage waar de vermiste vrouw haar atelier heeft. Dit routinebezoekje leidt tot een bizarre ontdekking. In de garage vindt Wall de ontzielde lichamen van de vrouw en de vermiste man. Wat hebben zij met elkaar te maken? Waarom weet niemand van hun relatie? En wat, en vooral wie, heeft hen hier in de dood verenigd?

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon