Start >Start > boek

Lars Gustafsson: De dood van een imker

Lars Gustafsson: De dood van een imker

Titel: De dood van een imker
Oorspronkelijke titel: En biodlares död, 1978
Vertaald uit het Zweeds door: J. Bernlef
Genre: roman
Uitgever: Van der Velden, 1981
ISBN10: 9065210741

Flaptekst / Beschrijving

In deze korte, uiterst geconcentreerde roman van de Zweedse auteur Lars Gustafsson worden de laatste levensmaande van de voortijdig gepensioneerde onderwijzer Lars Lennert Westin geschetst.
De constante aanwezigheid van pijn veroorzaakt door de kanker, dwingt hem tot een herorientatie op het leven dat hij heeft geleid. Hij beseft zowel het nietige van zijn bestaan als de kostbaarheid van zijn herinneringen.
Het is geen pessimistisch boek over iemand die aan kanker leidt, maar het verslag van een heroïsche strijd van een individu geconfronteerd met zijn terugkeer naar de anonomiteit van het universum waar zijn leven uit is voortgesproten.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon