Hanne Ørstavik: Tijd

Titel: Tijd
Oorspronkelijke titel: Tiden det tar, 2000
Vertaald uit het Noors door: Marianne Molenaar
Genre: roman
Uitgever: De Geus, 2007
ISBN13: 978-90-445-0700-3ISBN: 9789044507003


Flaptekst / Beschrijving

Signe, Einar en hun dochtertje Ellen hebben zich voor de kerst teruggetrokken in hun huis ver van de stad. Ze willen tijd voor elkaar, genieten van kleine dingen en in de sneeuw lopen. Dan belt Signes moeder op. Ze komt op bezoek met Signes vader, van wie ze gescheiden is maar die ze met kerst altijd ziet. Signe durft geen nee te zeggen. Nu ze weet dat haar ouders komen, slaat de onzekerheid toe. Signe wil zich bewijzen als goede moeder en huisvrouw. Ze begint meteen de gaten in de bank te herstellen en schoon te maken.

Liefde van ouders voor kinderen kan verstikkend zijn. Ouders hebben moeite hun kinderen los te laten. Kinderen voelen de druk om te slagen, aan het idee tegemoet te komen om het beter te doen. Voldoen aan verwachtingen, angst om teleur te stellen, onuitgesproken verplichtingen: ze bepalen de verhouding tussen ouders en kinderen. Of je nu wilt of niet.

Bioeksignalering Trouw 15-12-2007
Spanningen rond de kersttafel: altijd een dankbaar thema. Alsje dan ook nog op een afgelegen boerderij in her donkere Noorwegen verblijft, je bent nogal gestresst en je krijgt onverweacht bezoek van je moeder, die je vader (inmiddels haar ex-man) ook maar meeneemt, dan kan het heel ongezellig worden. Zeker in een boek van Ørstavik die gespecialiseerd is in het beschrijven van (pijnlijke) moeder-dochter verhoudingen. De setting (sneeuw, kaarsen) is wel echt noordelijk-kerstig: een fraai contrast.

Recensies


over ons