Start >Start > boek

Ulla Bolinder: Trauma

Ulla Bolinder: Trauma

Titel: Trauma
Oorspronkelijke titel: Trauma, 2014
Vertaald uit het Zweeds door: Edith Sybesma
Genre: thriller
Uitgever: Stortebeeker, 2017
ISBN13: 978-9082345094

Flaptekst / Beschrijving

In de roman Trauma doet Ulla Bolinder verslag van het onderzoek naar de moord op de zeventienjarige Jenny Sjöberg. Ze doet dat door middel van een combinatie van verhoren, memo’s, krantenberichten en verhalen van familieleden, vrienden en andere betrokkenen. Het onderzoek verloopt allerminst gladjes. De rechercheurs hebben geen idee in welke kringen ze de dader moeten zoeken, er worden kinderen verhoord, wat onbetrouwbare en moeilijk te interpreteren gegevens oplevert, soms blijven rechercheurs maar doorvragen over zaken die ze misschien interessant vinden (zoals seks), maar die niet relevant zijn voor de zaak, en vragen ze op cruciale momenten juist niet door. In de loop van het onderzoek valt er nog een slachtoffer: Jenny’s stiefvader. Heeft zijn dood te maken met alle beschuldigingen die hij naar zijn hoofd geslingerd krijgt?

De trauma’s waarmee de personages in deze roman rondlopen zijn o.a. het overlijden van een partner of familielid en het verliezen van een partner aan dementie. Een heel ander soort trauma is dat van de auteur Per-Arne Olsson, die zijn uiterste best doet om een uitgever voor zijn boeken te vinden. Hij geeft uiteindelijk belangrijke informatie door aan de politie, die tot de oplossing van de moordzaak leidt.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon