Start >Start > boek

Lars Klinting: De kleine insektengids

Lars Klinting: De kleine insektengids

Titel: De kleine insektengids
Oorspronkelijke titel: Första Insektboken, 1991
Vertaald uit het Zweeds door: Mariyet Senders
Genre: kinderboek
Uitgever: Ploegsma, 1992
ISBN10: 9021614049

Uitg. in samenw. met de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland.

Flaptekst / Beschrijving

Een dier dat kruipt, krioelt, fladdert of zoemt ziet er misschien griezelig uit, maar de meeste insekten zijn ongevaarlijk. Als je goed kijkt, zie je ze overal om je heen: onder stenen, in de grond, boven in bomen, verscholen in een bloem. Insekten zijn er in alle mogelijke vormen en kleuren. Alleen in ons land al komen ongeveer 20.000 verschillende soorten voor.
Maar hoe lang leeft een insekt precies? Wat is het verschil tussen een larve en een pop? Kun je aan een lieveheersbeestje echt zien hoe oud het is? Hoe kan een vlieg tegen het plafond lopen?
In De kleine insektengids krijg je antwoord op deze en vele andere vragen. Er wordt verteld in welke soorten ze worden ingedeeld, hoe je je eigen vlinderkwekerij kunt opzetten, en hoe ze kunnen zien, voelen en proeven.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon