Start >Start > boek

Gabriella Hakansson: De geheime kamer

Gabriella Hakansson: De geheime kamer

Titel: De geheime kamer
Oorspronkelijke titel: Aldermanns arvinge, 2013
Vertaald uit het Zweeds door: Neeltje Wiersma
Genre: roman
Uitgever: Xander, 2014
ISBN13: 978-9401601276

Flaptekst / Beschrijving

Aan het begin van de negentiende eeuw erft William Aldermann op vierjarige leeftijd De Tempel, het gigantische herenhuis van zijn rijke vader in Londen. Na in eenzaamheid opgegroeid te zijn omringd door voogden, bedienden en een verzameling antiquiteiten, domineert het vermoeden dat ergens in het huis een geheime kamer bestaat Williams gedachten. In deze kamer zouden omstreden ideeën van zijn vader over het mysterieuze genootschap Dilettanti te vinden zijn en zijn plannen voor een verlichte en bevrijde mens.

William reist naar Capri om de bouwtekeningen van het huis te vinden. Door een onverwacht avontuurlijke wending, wordt hij gedwongen antwoorden te vinden op grote levensvragen en zich te bevrijden van de ideeën van anderen. Gelooft hij eigenlijk wel in de idealen van zijn overleden vader?

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon