Start >Start > boek

Ragnfrid Trohaug: Zomertijd

Ragnfrid Trohaug: Zomertijd

Titel: Zomertijd
Oorspronkelijke titel: Okkupert kjærleik, 2000
Vertaald uit het Noors door: Maaike Lahaise
Genre: jeugdboek
Uitgever: Clavis, 2005
ISBN10: 9044803271

Fictie 13 - 15 jaar

Flaptekst / Beschrijving

De 15-jarige Ida is in deze tienerroman volledig uit haar doen. Ze is ongelukkig en daar heeft ze haar redenen voor. Vroeger bracht ze haar zomervakanties altijd door bij opa, maar die is overleden; haar ouders doen goed werk in Afrika; haar broer heeft tegenwoordig een vriendin. Ze voelt zich buitengesloten en is jaloers, bovendien verveelt ze zich. Alles verandert als ze aan het strand een meisje ontmoet dat haar eigen gang gaat. Het spannende meisje blijkt in een kraakpand te wonen en Ida wordt haar vriendin, ze krijgen zelfs een relatie. De verwikkelingen in het kraakpand en de acties van haar bewoners zijn spannend en logisch in het verhaal en in de persoonsontwikkeling van de hoofdpersoon geïntegreerd. Een en ander speelt zich af in Noorwegen. Een sfeervolle tienerroman.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon