Start >Start > boek

Eva Susso: Zoenen en vriendjes

Eva Susso: Zoenen en vriendjes

Titel: Zoenen en vriendjes
Oorspronkelijke titel: Bara vänner, 2009
Vertaald uit het Zweeds door: Corry van Bree
Genre: kinderboek
Uitgever: Kluitman, 2009
ISBN13: 978-9020624533

Reeks Diana Anisa & Maja

Flaptekst / Beschrijving

Ik weet dat bepaalde meisjes in mijn klas jaloers zijn omdat Kjell en ik verkering hebben. Ze staren naar ons en denken van alles. Hoe is het die saaie Maja gelukt om die knappe Kjell te krijgen? Wat ziet hij in haar? Dat vind ik echt fijn, het voelt als een overwinning. Kjell beweert dat ik knap ben, maar ik weet het niet. Als ik mezelf in de spiegel bekijk, zie ik niets bijzonders. Rond gezicht, blond haar, blauwe ogen.

Maja is er best trots op dat zij eerder een vriendje had dan haar vriendinnen Diana en Anisa. Meestal zijn die veel stoerder in dingen dan zij. En knapper, en slimmer. Lang niet zo onzeker als zij. Bij Kjell voelt Maja zich goed, vooral als hij lieve dingen tegen haar zegt, of wanneer ze zoenen. Toch maken ze ook vaak ruzie. En eigenlijk praten ze niet vaak over wat Maja écht belangrijk vindt. Boeken bijvoorbeeld. Of haar geheime droom: schrijfster worden. Is hun relatie dan wel zo goed? Of hebben haar vriendinnen gelijk en moet ze het uitmaken?

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon