Start >Start > boek

Pernilla Stalfelt: Net als jij

Pernilla Stalfelt: Net als jij

Titel: Net als jij
Oorspronkelijke titel: Lika som bär, 1999
Vertaald uit het Zweeds door: Cora Polet
Genre: kinderboek
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, 2001
ISBN10: 9076347115

Flaptekst / Beschrijving

Het thema van Net als jij is pesten, gepest worden en anders zijn. Veel kinderen worden wel eens gepest of voelen zich buitengesloten. Net als jij probeert deze thematiek op een grappige maar tegelijkertijd serieuze manier te behandelen.

Hoe zou de wereld eruit zien als iedereen hetzelfde zou zijn: dezelfde neus, dezelfde kleur haar of dezelfde kleur ogen? Zou dat niet saai zijn? Hoe zou je er zelf uitzien als je dat zou mogen kiezen? Zo begint Net als jij. Waarom worden kinderen gepest? Door wie? Kun je iets doen tegen pesten, ook als jijzelf niet gepest wordt? Wat voelen kinderen die vaak gepest worden? Net als jij probeert de positieve kanten van verschillen tussen mensen te benadrukken. En tevens de oorzaken en gevolgen van pesten te belichten.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon