Start >Start > boek

Trude Marstein: Weekend

Trude Marstein: Weekend

Titel: Weekend
Oorspronkelijke titel: Gjøre godt, 2006
Vertaald uit het Noors door: Maaike Lahaise
Genre: roman
Uitgever: Atlas, 2009
ISBN13: 978-9045017204

Flaptekst / Beschrijving

Caleidoscopisch, zoals het leven

Een weekend in juli, in een doodgewoon Noors stadje. Er is een groot feest aan de gang, ter ere van Karoline Skramnes die vijftig wordt. Waarom verdwijnt de jarige plotseling? Is zij beledigd door de speech van haar man?

Karoline, Hans Kristian, Solvei, Kjersti, Sondre, Siren, Peter, Fatima, Irene, Benny, Vemund, Anna, Sean, Isa, Ragnar, Marit, Vilden, Trine, Adrian, Vanja, Anniken, Beate, Janne, Karl Henrik… in totaal 118 personen wisselen voortdurend van plaats ...

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon