Start >Start > boek

Ulla-Carin Lindquist: Roeien zonder riemen. Een boek over het leven en de dood

Ulla-Carin Lindquist: Roeien zonder riemen. Een boek over het leven en de dood

Titel: Roeien zonder riemen. Een boek over het leven en de dood
Oorspronkelijke titel: Ro utan åror 0 6212 Ro utan a?ror, 2004
Vertaald uit het Zweeds door: Clementine Luijten
Genre: roman
Uitgever: Mouria, 2004
ISBN13: 978-9045849126

Flaptekst / Beschrijving

'Een jaar geleden werkte ik fulltime als televisieverslaggever. Nu kan ik niet meer zonder hulp eten, niet meer lopen en mezelf niet meer wassen. Ik voel een diep verdriet over alles wat ik niet zal meemaken. Ik ben bedroefd omdat ik spoedig mijn vier kinderen zal moeten verlaten.'
Ulla-Carin is verslaggeefster bij de televisie, echtgenote en moeder van twee dochters van in de twintig en twee zoontjes van rond de tien. Op haar vijftigste verjaardag - in de bloei van haar leven - wordt als bij haar gediagnosticeerd. Op aanraden van derden beschrijft ze wat ze haar laatste jaar meemaakt, de contacten met medici, de reacties van haar naasten en vrienden, haar angsten en haar twijfels.
Roeien zonder riemen geeft een beeld van Ulla-Carin's laatste levensjaar. Een jaar vol verdriet, hoop en verlangen en de consequenties van een aandoening als als. Ulla-Carin Lindquist liet ook camera's toe in haar leven zodat ze de momenten met haar kinderen tot de bezoeken aan het ziekenhuis in woord maar ook in beeld achterlaat. De documentaire die daarvan werd gemaakt werd door bijna één op de drie Zweden bekeken. Ulla-Carin zelf overleed enkele uren voor de uitzending, nog geen jaar na de diagnose.
Amyotrofische Laterale Sclerose (als) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. als is een zenuw/spieraandoening die lijdt tot het onvoldoende functioneren van de spieren doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersens afsterven. Hierdoor komen signalen vanuit de hersenen niet meer bij de spieren terecht. ALS is een progressieve aandoening, dit betekent dat een zieke steeds achteruit zal gaan. De ziekte veroorzaakt geen pijn maar tast geleidelijk steeds meer spieren aan. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is vaak de oorzaak van het overlijden van de patiënt. Hoe snel dat gaat verschilt, maar de gemiddelde levensverwachting van een als-patiënt is drie jaar. In Nederland zijn circa 1.000 - 1.500 als-patiënten. Bij ongeveer 500 mensen wordt de diagnose gesteld, evenzoveel patiënten overlijden per jaar aan de aandoening (bron Stichting als)

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon