Start >Start > boek

Malin Persson Giolito: Tussen twee vuren

Malin Persson Giolito: Tussen twee vuren

Titel: Tussen twee vuren
Oorspronkelijke titel: Bara et Barn, 2010
Vertaald uit het Zweeds door: Corry van Bree
Genre: kinderboek
Uitgever: De Kern, 2011
ISBN13: 978-9032512583

Flaptekst / Beschrijving

Karin Lidstrand, onderwijzeres van de zevenjarige Alex, maakt zich grote zorgen om hem. Alex komt onverzorgd op school en heeft enorme woede-uitbarstingen waarin hij iedereen in zijn omgeving slaat, bijt en schopt.

De enige die hij soms toelaat is zij. Karin is bang dat hij thuis mishandeld wordt, en als ze op een gegeven moment niet allen blauwe plekken op zijn lichaam vindt maar ook brandplekken, slaat ze alarm.

Maar dan krijgt de politie een telefoontje dat Alex' vader dood in de woning ligt. Alex zit naast hem, met een mes in zijn handen, steeds herhalen dat hij zijn vader heeft doodgestoken...

Geschreven vanuit het perspectief van Alex' juf, zijn advocate en zijn moeder heeft Malin Persson Giolito een psychologische thriller knap verweven met een aangrijpend familiedrama.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon