Start >Start > boek

Kjell Ola Dahl: De vrouw in plastic

Kjell Ola Dahl: De vrouw in plastic

Titel: De vrouw in plastic
Oorspronkelijke titel: Kvinnen i plast, 2010
Vertaald uit het Noors door: Carla Joustra
Genre: thriller
Uitgever: A.W. Bruna, 2011
ISBN13: 978-9022999233

Flaptekst / Beschrijving

Tijdens een hete zomer in Oslo wordt in een vuilniscontainer het stoffelijk overschot van Veronika Undset gevonden. Inspecteur Frank Frølich heeft Veronika de afgelopen dagen meerdere keren ontmoet. Nu is ze vermoord, en is haar dode lichaam in plastic verpakt...

De eerste keer dat inspecteur Frank Frølich de nu dode Veronika Undset ontmoette, was toen hij haar aanhield met vijf gram cocaïne in haar bezit. De tweede keer was tijdens een feest van een oude jeudvriend: die bleek met Veronika verloofd te zijn. De derde ontmoeting vond plaats op het kantoor van Veronika's schoonmaakbedrijf. Diverse klanten van Veronika waren namelijk de afgelopen tijd slachtoffer geworden van een inbraak.

Bovendien werd Veronika zelf gestalkt door haar buurman Sivert Almeli, die nu als verdachte wordt aangemerkt. Een tweede verdachte is Erik Valeur, Veronika's psycholoog, die enkele jaren geleden ook al getuige was in het onderzoek naar de moord op een jong meisje in het noorden van Noorwegen.

De zaak neemt echter nóg een andere wending wanneer er een tweede moord wordt gepleegd. Frølichs oude collega Gunnarstranda vindt Sivert Almeli met doorgesneden keel in de kelder van het flatgebouw waar hij woont. Wie is de moordenaar?

Recensies

Edwin Kreulen (19-03-2011), Dahl knoopt alles iets te braafjes vast. Trouw

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon