Start >Start > boek

Erlend Loe: Kurt en de vis

Erlend Loe: Kurt en de vis

Titel: Kurt en de vis
Oorspronkelijke titel: Fisken, 1994
Vertaald uit het Noors door: Paula Stevens
Genre: kinderboek
Uitgever: De Geus, 2010
ISBN13: 978-9044515275

7-9 jaar

Flaptekst / Beschrijving

Kurt is heftruckchauffeur. Iedere dag gaat hij met zijn mooie gele heftruck naar de kade, en tilt met gemak kisten van een paar duizend kilo op. Kurt heeft een snor, een lieve vrouw en drie kinderen. Op een dag vindt Kurt een reusachtige vis op de kade. Op de rug van de vis varen Kurt en zijn gezin de hele wereld rond.
Kurt en de vis is het eerste deel in een serie van drie boeken over de vrolijke Kurt. Met illustraties van Kim Hiorthøy, de vaste illustrator van Loe.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon