Start >Start > boek

Vidar Sundstøl: De doden

Vidar Sundstøl: De doden

Titel: De doden
Oorspronkelijke titel: De døde, 2009
Vertaald uit het Noors door: Carla Joustra en Lucy Pijttersen
Genre: thriller
Uitgever: Anthos, 2011
ISBN13: 978-9041415431

Flaptekst / Beschrijving

Deel 2 van de Minnesota trilogie

Lance Hansen is een Amerikaanse politieman met Noorse voorouders. Nadat hij aan de oevers van Lake Superior, Minnesota, een vermoorde toerist uit Noorwegen ontdekt wil hij de zaak uitpluizen. Het moordonderzoek laat hij over aan de FBI en zelf duikt hij in de geschiedenis.Hij stuit daarbij op duistere familiegeheimen die zich tot in het heden uitstrekken.

Na het proces rond de moord op de Noorse toerist Georg Lofthus komt Lance in gewetensnood.Hij is ervan overtuigd dat een onschuldige voor de moord is veroordeeld,maar probeert de schijn voor de buitenwereld op te houden.Want hoe ver is de moordenaar bereid te gaan als hij beseft dat Lance hem verdenkt? Wanneer wordt de jager de prooi? Tegelijkertijd nadert de ontknoping van een honderd jaar oud moordmysterie.

De doden is het tweede boek van de Minnesota-trilogie.Het eerste deel, Land van dromen,werd bekroond met de Rivertonprijs.De filmrechten van de trilogie zijn verkocht aan Nordisk Film.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon