Start >Start > boek

Henriette E. Møller: Alleen

Henriette E. Møller: Alleen

Titel: Alleen
Oorspronkelijke titel: Jelne, 2007
Vertaald uit het Deens door: Annelies van Hees
Genre: roman
Uitgever: Querido, 2009
ISBN13: 978-9021437521

Flaptekst / Beschrijving

Ze vermoedde het al, maar weet het nu zeker: haar vriend bedriegt haar met een andere geliefde. Na deze ontdekking gooit Jelne, 27 jaar, alle foto’s van haar en Kasper uit het raam. Opnieuw is ze alleen en zonder gezamenlijke geschiedenis, net als vroeger. Na de mysterieuze dood van haar moeder op haar zevende groeide ze op bij haar grootvader, die afgelegen woonde en haar van de buitenwereld afgesloten hield. Nu Jelne op zoek gaat naar het verleden van haar en haar moeder komt ze achter grote familiegeheimen, die haar grootvader al die tijd voor haar verzweeg. Gesterkt door de waarheid kan ze vooruit.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon