Start >Start > boek

Helena von Zweigbergk: Op springen

Helena von Zweigbergk: Op springen

Titel: Op springen
Oorspronkelijke titel: Ur vulkanens mun, 2008
Vertaald uit het Zweeds door: Neeltje Wiersma
Genre: roman
Uitgever: Archipel, 2009
ISBN13: 978-9063053970

Flaptekst / Beschrijving

Het huwelijk van Mats en Anna is op sterven na dood. Of eigenlijk nog erger: het is een waar mijnenveld geworden. Molly en Sebbe, hun dochter en zoon, beginnen te lijden onder de groeiende spanning tussen hun ouders.. En dus wordt een reisje naar Sicilië geboekt om hen nader tot elkaar brengen. Maar eenmaal daar verandert er weinig. Mats en Anna richten hun aandacht op aantrekkelijke derden en blijven elkaar dwarszitten. Als Mats na de zoveelste ruzie verdwijnt, is duidelijk dat de situatie volledig uit de hand is gelopen. Een spannende zoektocht in meerdere opzichten begint. Zullen ze elkaar, letterlijk en figuurlijk terugvinden?
In een schitterend Italiaans decor weet Helena von Zweigbergk haarscherp en herkenbaar de spanningen in een modern huwelijk neer te zetten.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon