Start >Start > boek

Kjell Johansson: De ruimte onder de vloer

Kjell Johansson: De ruimte onder de vloer

Titel: De ruimte onder de vloer
Oorspronkelijke titel: Rummet under golvet, 2006
Vertaald uit het Zweeds door: Janny Middelbeek-Oortgiesen
Genre: thriller
Uitgever: De Geus, 2008
ISBN13: 978-9044511000

Flaptekst / Beschrijving

Zweden, de jaren vijftig. Nils Andersson wordt, na een leven vol kruimeldiefstal en landloperij, uit de gevangenis ontslagen en gaat op bezoek bij zijn zus Emma Charlotta, die hij sinds hun jeugd niet meer heeft gezien. Beiden zijn getekend door een moeilijk en zwaar leven. Ze zijn opgegroeid in het armenhuis, waar ze met hun labiele moeder werden ondergebracht nadat hun vader in dronkenschap was doodgevroren. De kinderen overleefden er door te luisteren naar de fantastische verhalen van de andere bewoners en door een fantasiewereld te creëren in hun geheime verstopplaats onder de vloer van het armenhuis. Nils wil met Emma Charlotta jeugdherinneringen ophalen en bijpraten over de vele jaren dat ze elkaar niet hebben gezien, maar zijn zuster heeft daar weinig zin in en lijkt iets te verbergen te hebben. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij in haar volwassen leven ook de nodige klappen heeft moeten incasseren …

Een ode aan de fantasie en een verhaal over levens en liefdes aan de onderkant van de maatschappij, vol prachtige (kinder)portretten.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon