Start >Start > boek

Björn Sundell: De Schaduw van een groot man

Björn Sundell: De Schaduw van een groot man

Titel: De Schaduw van een groot man
Oorspronkelijke titel: Den store mannens skugga, 2006
Vertaald uit het Finland-Zweeds door: Ron Bezemer
Genre: thriller
Uitgever: De Rode Kamer, 2008
ISBN13: 978-9078124160

Flaptekst / Beschrijving

Malla maakt carrière in de reclame en ook Peter is op weg naar de top. Hij verlaat de journalistiek om hoofd communicatie te worden van Fircotronics - een onderneming met een nieuw product dat een revolutie in de automobielindustrie teweegbrengt.

Terwijl de beurkoers stijgt en de economie op volle toeren draait, loodst Timo Manner, oprichter en president-directeur van Fircotronics, het bedrijf de grote zakenwereld binnen. Op het thuisfront wordt hij beschouwd als een held, internationaal ziet men hem als de bouwer van een imperium. Overal wekt hij grenzeloze bewondering. Hij is de man die een klein elektronicabedrijfje heeft omgetoverd tot een multinational met een miljardenomzet. Maar in dezelfde periode dat Fircotronics expandeert, doet Manner iets wat niemand wil zien, omdat het hem lukt zijn omgeving met zijn succes te verblinden.

De held van de natie is boven iedere verdenking verheven - tot hij op een dag niet komt opdagen op een congres waar hij de belangrijkste spreker is.

”... ik word het verhaal onmiddellijk binnengetrokken. Zijn taal is vloeiend. De auteur heeft een nuchtere visie op het onderwerp van zijn roman. Hij is belezen, hij kent de werelden van de industrie en het grote geld, maar hij maakt het zijn lezers niet onnodig moeilijk.” Bron: Marita Gleisner Vasabladet

“De literaire thriller van Björn Sundell is een boek van hoog niveau. Hij beschikt over een gedegen inzicht in het functioneren van het bedrijfsleven en hij slaagt erin spanning te creëren zonder grof geweld.” Bron: FT, Löntageren

“Björn Sundell is een verteller pur sang; de lezer wordt als het ware meegezogen in zijn verhaal, waarna het schier onmogelijk wordt het boek nog opzij te leggen.” Bron: Martin Welander, Västra Nyland

“Sundells proza loopt als een trein …
De schaduw van een groot man is een uitstekend geschreven en onderhoudende roman waarin op opopvallende wijze levensvragen aan de orde komen tijdens een ingewikkeld politie-onderzoek naar een onverwachte moord.” Bron: Tatjana Brandt
Hufvudstadsbladet

“De karakters in het verhaal zijn scherp getekend en in staat de lezer in de hele roman te overtuigen. De dialogen zijn dynamisch en geschreven in een consequente stijl.
Bron: Ragnhild Artimo Forum för ekonomi och teknik

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon