Start >Start > boek

Leif G.W. Persson: Vrije val

Leif G.W. Persson: Vrije val

Titel: Vrije val
Oorspronkelijke titel: Faller fritt som i en dröm, 2007
Vertaald uit het Zweeds door: Rory Kraakman
Genre: thriller
Uitgever: Cargo, 2008
ISBN13: 978-9023427322

Flaptekst / Beschrijving

Augustus 2007. Lars Martin Johansson, hoofd van de Zweedse politie, neemt een besluit met grote gevolgen: hij heropent het onderzoek naar de moord op premier Olof Palme. Twee cruciale mijlpalen dwingen hem tot deze keuze: zijn eigen pensioen en de aanstaande verjaring van de moordzaak. Johansson stelt een nieuw onderzoeksteam samen met daarin de bedachtzame en invoelende Jan Lewin, de intellectuele Lisa Matei en de actieve Anne Holt, en duikt in de enorme stapel dossiers van het twintig jaar oude onderzoek. Het team ontdekt dat er sprake is van vals bewijsmateriaal, gaten in de bewijsvoering en onregelmatigheden en zet alles op alles om de ware toedracht eindelijk boven tafel te krijgen.

In Vrije val reconstueert Leif G.W. Persson op ingenieuze wijze een van de spraakmakendste onopgeloste moordzaken van de twintigste eeuw. Door de combinatie van spanning en humor is dit opnieuw een geniale thriller van de populairste Zweedse misdaadschrijver.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon