Start >Start > boek

Jan Wiese: De naakte madonna

Jan Wiese: De naakte madonna

Titel: De naakte madonna
Oorspronkelijke titel: Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede, 1990
Vertaald uit het Noors door: Paula Stevens
Genre: roman
Uitgever: De Geus, 2002
ISBN13: 978-9044501179

Flaptekst / Beschrijving

Een onwerkelijke gebeurtenis eind jaren tachtig in Perugia. Aldaar stort tijdens de inwijdingsceremonie de nieuwe kerk in. Honderden doden zijn het gevolg, onder wie vele gezagsdragers. Ook een middeleeuws schilderij van de Maagd Maria met Kind raakt bedolven onder het steen.

De Italiaanse pers begrijpt niet hoe de ramp heeft kunnen gebeuren. Er is één man die het antwoord kent: de 53-jarige bibliothecaris van het Vaticaan, die gevangen zit voor moord op zijn vrouw. In zijn cel beschrijft hij hoe de ramp verband houdt met de geheimzinnige geschiedenis van het schilderij, en hoe datzelfde schilderij zijn leven voorgoed heeft veranderd.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon