Start >Start > boek

Carl-Henning Wijkmark: De moderne dood

Carl-Henning Wijkmark: De moderne dood

Titel: De moderne dood
Oorspronkelijke titel: Den moderna döden : fran människans slutskede, 1978
Vertaald uit het Zweeds door: Henri Wijsbek
Genre: roman
Uitgever: Ambo, 2006
ISBN10: 9026319606

Flaptekst / Beschrijving

Een Zweedse overheidsinstelling heeft een aantal wetenschappers uitgenodigd om tijdens een symposium van gedachten te wisselen over het idee van gedwongen euthanasie. Gedwongen euthanasie, zegt de voorzitter, is misschien geen gek idee nu de bevolking vergrijst. De kosten voor verzorging en verpleging van zo veel oude mensen drukken hevig op de staatsbudgetten en het geld zou beter gebruikt kunnen worden voor de verbetering van het welzijn van jonge werkkrachten. De natuurwetenschappers op het symposium zijn vóór het idee van gedwongen euthanasie. Ook een theoloog reageert positief op het voorstel. Maar een van de deelnemers, een cultuurhistoricus, verzet zich. Langzamerhand wordt echter duidelijk dat het hier een pro-formadiscussie betreft, omdat de regering allang heeft besloten om iedereen boven de vijfenzeventig te doden. De vraag is alleen hoe deze boodschap het beste aan de bevolking kan worden verkocht.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon