Start >Start > boek

Hanne-Vibeke Holst: Kroonprinses

Hanne-Vibeke Holst: Kroonprinses

Titel: Kroonprinses
Oorspronkelijke titel: Kronprinsessen, 2002
Vertaald uit het Deens door: Angélique de Kroon
Genre: roman
Uitgever: Archipel, 2007
ISBN13: 978-9063053123

Flaptekst / Beschrijving

Charlotte Damgaard - halverwege de dertig, hoogopgeleid, getrouwd, moeder - staat op een kruispunt in haar leven. Ze heeft haar topbaan opgezegd om haar man voor enkele jaren te volgen naar Oeganda. Zijn carrière krijgt nu voorrang, zo hebben ze besloten, tot op een avond de telefoon gaat. Het is de minister-president, die haar vraagt of ze de nieuwe minister van Milieu wil worden - een voorstel dat ze niet kan afslaan.

We volgen Charlotte gedurende negen turbulente maanden: tijdens parlementsvergaderingen, op het ministerie en op het thuisfront. Kroonprinses is een wervelende eigentijdse roman over politieke intriges en de rol van de media, die de lezer een idee geeft hoe het er echt aan toegaat in het centrum van de macht. Bovendien is het het verhaal over de innerlijke strijd van een moderne vrouw.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon