Start >Start > boek

Kerstin Thorvall: Lisa, een vrouw alleen op reis

Kerstin Thorvall: Lisa, een vrouw alleen op reis

Titel: Lisa, een vrouw alleen op reis
Oorspronkelijke titel: Ensam dam reser ensam, 1979
Vertaald uit het Zweeds door: Clementine Luijten
Genre: roman
Uitgever: De Geus, 2007
ISBN13: 978-9044506877

Flaptekst / Beschrijving

Vrouwen moeten het recht hebben af en toe weg te lopen.
Lisa Ljung is kinderboekenschrijfster, tekenares en columniste in damesbladen. Ze is getrouwd en heeft drie zoons. Omdat ze door de druk van de conventies in de jaren vijftig en de eisen die het gezin aan haar stelt soms letterlijk in ademnood komt, grijpt ze op een gegeven moment de gelegenheid aan om haar bestaan te ontvluchten.
Ze ontmoet een man die aan haar ideaalbeeld lijkt te beantwoorden. Hij vetrekt naar Florence en zij reist hem achterna. Maar eenmaal in Florence is hij nergens te vinden. Lisa staat er alleen voor. En juist daardoor ontdekt ze dat het alleen zijn voor een vrouw ook kansen biedt.
Haar vlucht is het begin van een leven waarin ze regelmatig alleen op reis gaat, erotische avonturen beleeft, kennis maakt met andere culturen en betrokken raakt bij hevige politieke strijd.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon