Start >Start > boek

Merete Morken Andersen: Het zomerhuis

Merete Morken Andersen: Het zomerhuis

Titel: Het zomerhuis
Oorspronkelijke titel: Mandel, 2005
Vertaald uit het Noors door: Kim Snoeijing en Lucy Pijttersen
Genre: roman
Uitgever: Signatuur, 2007
ISBN13: 978-9056722241

Flaptekst / Beschrijving

De zomer nadert, maar de vakantie waar Molly en Aksel zo verlangend naar hebben uitgezien, moet worden geannuleerd. Aksels ex-vrouw wordt geopereerd aan kanker en ze heeft Aksel gevraagd om haar in deze moeilijke tijd bij te staan. Hij kan dit verzoek niet afslaan, en op zijn beurt vraagt hij om steun van Molly: kan zij voor zijn kinderen zorgen in het zomerhuis?
Molly’s vriendin Agnes vecht al jaren tegen een ziekte die haar aan een rolstoel gekluisterd houdt. Aksel traint haar, zodat ze haar invalide lichaam in conditie houdt. Agnes tracht haar lot te doorgronden, maar moet van een afstand toezien hoe de band tussen Molly en Aksel, en zijn kinderen sterker wordt.

Een rijke en levensechte roman over vriendschap, jaloezie en liefde.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon