Start >Start > boek

Suzanne Brøgger: Brøgstukken

Suzanne Brøgger: Brøgstukken

Titel: Brøgstukken : reportages en essays
Oorspronkelijke titel: Brøg - essays og artikler 1965-80, 1980
Vertaald uit het Deens door: Ulla Jansz
Genre: essay
Uitgever: Meulenhoff, 1982
ISBN10: 9029010509

Flaptekst / Beschrijving

Brøgstukken bevat een boeiende keus uit de vele reportages, artikelen en essays die Suzanne Brøger gedurende vijftien jaar voor kranten en tijdschriften schreef, naast haar alom bekende theoretische boekpublicaties (Verlos ons van de liefde, Wegen en dwaalwegen van de liefde) en haar meer literaire, autobiografische werken (Crème Fraîche, De zes zinnen). De keuze laat de diverse kanten van Brøggers journalistieke en essayistische activiteiten recht werdervaren.

Naast een omvattend literair essy over de beroemde schrijfster Karen Blixen is een aantal reportages opgenomen over bezoeken die Suzanne Brøger eind jaren zestig bracht aan de Sovjetunie, Afghanistan, maar ook aan een Palestijns vluchtelingenkamp dat tevens PLO-trainingskamp was. Van haar fameus geworden 'portretten' zijn die van George Habbasj, Arrabel en Henry Miller de opvallendste. Voorts staat in deze bundel uiteraard een aantal pamflettistische, theoretiserende stukken, waarin Suzanne Brøger, tegen de voor haar gebruikelijke autobiografische achtergrond, eerst tegen oude en later vóó'r nieuwe vormen van samenleven pleit.

Brøgstukken is een veelzijdige bundel geworden die Suzanne Brøger beste boeken evenaart.

Inhoud: Willen of niet willen / De Sovjetunie / Oezbeikstan / Afghanistan / Palestijns vluchtelingenkamp-PLO-trainingskamp / George Habbasj / Arabische blauwkousen / Verwoest de huwelijken! / Vaginaalspray / Flikkers / Waarom moeten we werken? / In het kloosster / Arrabal / Henry Miller / Sappho's achterkleindischters? / Karen Blixen en de hartstocht / Verleiding en overgave

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon