Start >Start > boek

Jan Guillou: De terugkeer

Jan Guillou: De terugkeer

Titel: De terugkeer
Oorspronkelijke titel: Riket vid vägens slut, 2000
Vertaald uit het Zweeds door: Carole Post van der Linde
Genre: roman
Uitgever: Van Holkema & Warendorf, 2001
ISBN10: 9026981902

Ook opgenomen in De Kruisvaarderstrilogie ISBN 90-269-8266-6 Unieboek 2002

Flaptekst / Beschrijving

In het afsluitende gedeelte van deze trilogie, waarin eerder De weg naar Jeruzalem en De tempelridder verschenen, keert Arn Magnusson uit het Heilige Land terug naar zijn geboortegrond. Na zijn twintig jaar als tempelridder is hij enerzijds getekend door de vele gevechten en ontberingen en is hij anderzijds gerijpt en gelouterd door zijn ontmoetingen met vele mensen en culturen. Al die ervaringen hebben hem ervan overtuigd dat hij eerst vrede dient te stichten in zijn eigen land. Maar boven alles staat zijn wens om Cecilia voor het altaar te huwen en haar en hun zoon voor altijd in zijn armen te sluiten. Deze wens stuit echter op bezwaren van Arns machtige familie.

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon