Start >Start > boek

Gretelise Holm: Paranoia

Gretelise Holm: Paranoia

Titel: Paranoia
Oorspronkelijke titel: Paranoia, 2002
Vertaald uit het Deens door: Kor de Vries
Genre: thriller
Uitgever: De Geus, 2003
ISBN13: 978-9044502664

Flaptekst / Beschrijving

Karin Sommer zegt dat ze belaagd wordt, maar in Zuid-Sjælland gelooft niemand haar. Politie en huisarts hebben hun oordeel snel klaar: Karin Sommer lijdt aan paranoia. Daar is misschien enige reden voor. De 55-jarige journaliste heeft zich namelijk vanwege psychische problemen teruggetrokken uit het hoofdstedelijke perswereldje en werkt nu bij een regionale krant. Rustig is het daar allerminst. Karin zorgt voor grote commotie onder de plaatselijke elite met een eerste artikel over een familietragedie, waarbij een man zijn vrouw en dochter heeft gedood en daarna zichzelf. Haar chef verbiedt haar zelfs met het onderzoek door te gaan. Karin vindt een medestandster in advocate Andrea Vendelbo, die een Litouwse pooier verdedigt die verdacht wordt van moord op een prostituee. Karin vermoedt dat deze zaak

Recensies

Willy Wielek (17-05-2003), Arnaldur en Erlendur zijn niet van gisteren. Trouw

U krijgt at random enkele foto's gepresenteerd uit Samenland (ook wel Lapland genoemd) of Sápmi, zoals de Samen hun land noemen.
U kunt op de foto klikken voor een vergroting.
Op mijn website samenland.nl kunt u veel meer fotos uit Sápmi bekijken.

Toelichting landen:
Ik ga uit van Landen. Hierbij ga ik niet helemaal uit van de staatsgrenzen. Sápmi (Lapland) zie ik als een apart land. Dat geldt ook voor de autonome gebieden van Denemarken: Groenland en de Faeröer. Meertaligheid
Voor Finland onderscheid ik vooralsnog de Fins- en Zweedstalige auteurs. Als een Samische schrijver in het Zweeds, Noors of Fins publiceert dan blijf ik deze auteur rangschikken onder Sápmi.

Toelichting genre:
- romans: dit is inclusief (reis)verhalen, sprookjes.
- thrillers: detectives, literatuur thrillers ed. het onderscheid met roman is niet altijd eenduidig.
- overig volwassenen: essays, non-fictie, filosofie, brieven, (auto)biografieën, e.d.
- kinder- en jeugd: kinderboeken, jeugdboeken.
- prentenboeken: het onderscheid met kinderboeken is niet altijd helder.

Toelichting periode:
De focus ligt op literatuur vanaf 1970.
De periode 1900-1969 omvat slechts een klein deel van de vertalingen.

Bij recensies die ook online zijn te lezen heb ik een link geplaatst. Recensies van kranten zoals Touw, NRC en Volkskrant zijn ook online beschikbaar maar alleen toegankelijk voor abonnees. Die zijn kortom verstopt achter een betaalmuur. Om die reden plaats ik bij deze recensies GEEN link.

Een beperkt aantal recensies is ook direct op deze website te lezen. Van de recensisten heb ik hiervoor expliciet toestemming verkregen. U treft deze hieronder aan, indien van toepassing.


Colofon